• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/views.module on line 838.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_display::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/plugins/views_plugin_display.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_broken::ui_name() should be compatible with views_handler::ui_name($short = false) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/handlers/views_handler_field.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of content_handler_field::options() should be compatible with views_object::options() in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/cck/includes/views/handlers/content_handler_field.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument_broken::ui_name() should be compatible with views_handler::ui_name($short = false) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_sort_broken::ui_name() should be compatible with views_handler::ui_name($short = false) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/handlers/views_handler_sort.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_broken::ui_name() should be compatible with views_handler::ui_name($short = false) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/janvandenlangenberg.nl/public_html/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Grond-01

Kuubskistenconstructie

Grond-02

Grond, the road to succes is always under construction

Grond-03

Grond, the road to succes is always under construction

Grond-04

Grond, the road to succes is always under construction, steiger constructie(detail)

Grond-05

Wegschildering

Grond-06

Container in steigerconstructie

Grond-07

Interieur container in steigerconstructie

Grond-08

Situatie s'nachts

Grond-09

Situatie s'nachts

Grond

Onderdeel van Tijd & Transformatie, Museum Nagele en buitenruimte, i.s.m. René Korten, 2003

Museum Nagele organiseert bij haar vijfjarig bestaan het project Tijd & Transformatie. Acht kunstenaars reageren daarin met werken in de buitenruimte op de bijzondere ontstaansgeschiedenis van Nagele en ze maken een documentaire tentoonstelling in Museum Nagele.
Wij deden mee aan het project met het werk Grond, The Road To Success Is Always Under Construction

Het dorp Nagele in de Noordoostpolder is een 50 jaar jong experiment. Een bedachte leefgemeenschap; geconstrueerde architectuur met een geconstrueerde bevolkingssamenstelling. De Noordoostpolder was binnenzee, maar werd drooggelegd om na de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk de wederopbouw ter hand te nemen en nieuwe ruimte te creëren, te voldoen aan de behoefte van expansie. Nagele werd geheel op de tekentafel uitgedacht vanuit de idealen van verheffing, vooruitgang en anti-burgerlijkheid door De Acht, een groep architecten van het Nieuwe Bouwen waaronder Rietveld, Bakema en Van Eyck. Maar het leven in de polder evolueerde sneller en complexer dan gedacht. De ideeën waaruit Nagele is ontstaan bleken zowel ruimteverschaffend als beperkend. Nagele is de plek van de exoten; de pioniers, de ontginners, de boeren, de (nieuwe) werkers met hun verbouwde producten en alle andere bewoners. Het leven beweegt, verplaatst zich, zet zich vast om vervolgens te vergaan en elders weer op te bloeien.

Ons werk bevind zich in de open ruimte even ten oosten van Nagele op en aan weerszijden van de provinciale weg richting Ens. Aan de ene kant van de weg staat een constructie met een hoogte van 10 meter, opgebouwd uit kuubskisten met daarop de zin The Road To Success geschilderd. De kisten vormen een gesloten volume, een hermetisch blok. Wie bij avond passeert ziet aan drie zijden van het gebouw de letters V, O en L oplichten, over de totale hoogte van 10 meter. Ze worden langzaam zichtbaar in het donker, maar zijn nooit allen gelijktijdig in één blik te vangen.

De automobilist rijdt letterlijk over en door het werk. Op de weg is een teken geschilderd als verbinding tussen beide bouwwerken. De wegschildering is een grafische vertaling van het woord IS waarin rechtheid en kromming refereren aan snelheid en vertraging.

Aan de andere kant van de weg staat een open constructie, gemaakt van steigerpijpen, met dezelfde afmetingen als de kistsculptuur. Bovenin dit grid zijn rondom de letters Always Under Construction gemonteerd. In het centrum van de steigerconstructie is een kleine ruimte, een blauwe container te betreden waarin een groot fotowerk bekeken kan worden. Daarin markeren drie exoten (de eigenaar van de grond waarop het beeld staat, een aardappel en een boer uit Peru) de specifieke ontstaansgeschiedenis van Nagele en de Noordoostpolder. Peru is waar de aardappel oorspronkelijk vandaan komt om hier als geimporteerd en genetisch gecultiveerd produkt het belangrijkste gewas in de Noordoostpolder te worden.